Niels Bongers en Nico Stolk

Niels Bongers en Nico Stolk maken sinds halverwege de jaren 90 samen strips. Nico is de schrijver, Niels de tekenaar, maar ze bemoeien zich ongegeneerd met elkaars aandeel. Ze maken meest korte verhalen, maar hun levens­werk Dossier 16/53 is een lang verhaal, een whodunit in een post-apocalyptisch Nederland.

Voor De Inktpot bedachten ze de stadsheld Maarten (vernoemd naar Sint Maarten, de schutspatroon van Utrecht), die uitrukt wanneer Utrecht in last is. Belangrijke inspiratiebron voor Maarten is de klassieker Arzach van de Franse striptekenaar Moebius. Na dertien verhalen ging Maarten met pensioen.

Strips van Niels en Nico uit De Inktpot verschenen ook in Straatnieuws, in De ‘Utrecht’; toekomst voor een verdwenen gebouw? en in Eisner.

Nico schrijft niet alleen stripscenario's, maar ook korte verhalen en columns. In de jaren negentig was hij muziekjournalist. Daarnaast is hij gitarist, zanger en liedjesschrijver.

Niels is – behalve striptekenaar – cartoonist en illustrator. Hij publiceert wekelijks een cartoon op DUB, de site van het (digitale) Utrechts Universiteitsblad.
www.nielsbongers.nl