De halsdoek van Cunera

De halsdoek van Cunera is het verhaal van Cunera, de stadspatrones van Rhenen. De kerk die naar haar vernoemd is domineert al honderden jaren het stadsbeeld. Er is een lange weg naar haar vernoemd, een laan, een heuveltje, een school, een kringloop­winkel, likeur en koekjes. Waaraan heeft ze dat verdiend, en wie was ze eigenlijk?

halve bladzijde uit De halsdoek van Cunera In De halsdoek van Cunera raakt Emma, een scholiere uit Rhenen, verzeild in het Utrechtse Museum Catharijneconvent. Daar krijgt ze uitleg over de legende van de heilige Cunera en de verbanden met de geschiedenis van Rhenen. De belevenissen van Emma hebben de vorm van een fotostrip. De verhalen die ze tijdens haar bezoek aan het museum te horen krijgt, zijn getekend.

In de ontwikkeling van de legende van Cunera worden drie fasen onderscheiden: 1) een volksverhaal uit de vroege middeleeuwen over een familievete aan een adellijk hof; 2) een halverwege de middeleeuwen met christelijke elementen opgetuigd verhaal, ter meerdere eer en glorie van plaatselijke machthebbers; en 3) een in de late middel­eeuwen opgeschreven heiligenleven dat ingebed is in andere christelijke legenden en van belang is voor stad en bevolking. Deze drie versies van de legende van Cunera worden na elkaar verteld, op de bovenste helft van de getekende halve bladzijden van het boek.

halve bladzijde uit De halsdoek van Cunera halve bladzijde uit De halsdoek van Cunera halve bladzijde uit De halsdoek van Cunera

Daarmee corresponderend worden, op de onderste helft van de getekende halve bladzijden, in afzonderlijke verhalen elementen uit de geschiedenis van Rhenen uit de doeken gedaan: onder andere over een ‘Hof van Rhenen’ in de walburg op de Grebbeberg in de vroege middeleeuwen, de kerstening van het gebied, de opkomst en neergang van de Gravin van Hamaland halverwege de middeleeuwen en de ontwikkeling van de stad Rhenen tot handelsplaats en bedevaartsoord in de late middeleeuwen.

halve bladzijde uit De halsdoek van Cunera halve bladzijde uit De Halsdoek van Cunera

halve bladzijde uit De halsdoek van Cunera halve bladzijde uit De halsdoek van Cunera

De halsdoek van Cunera bevat werk van: Niels de Hoog, Ype Driessen, Wilma van den Bosch, Ronald van der Heide, Jan Dirk Barreveld, Wilbert van der Steen, André Slob (É), Joshua Peeters, Albo Helm, Brigida Almeida, Rob van Barneveld en Niels Bongers. Producent en initiator is Katrijn Kuypers.

op