De Dwaalgids van Utrecht

Een stripboek over tijd, aan de hand van de geschiedenis van een zevental panden in de binnenstad van Utrecht. Het boek is gemaakt ter gelegenheid van het 75-jarig jubileum van het Utrechts Monumentenfonds, maar is beschikbaar voor iedereen die geïnteresseerd is in de geschiedenis van de stad.

bladzijde uit De Dwaalgids van Utrecht Het verhaal gaat over twee kinderen die tijdens een stadswandeling met hun grootouders verzeild raken in het verleden van de huizen die ze bezoeken. Het monumentengidsje van opa blijkt de kinderen op magische wijze naar het verleden te kunnen transporteren. Daar maken ze gebeurtenissen mee uit de geschiedenis van de panden en van de stad Utrecht, en spreken ze personen die een rol spelen bij die gebeurtenissen. In de loop van het verhaal ontdekken de kinderen dat ze met het gidsje door de tijd kunnen navigeren en zelfs de loop der gebeurtenissen –een beetje– kunnen beïnvloeden.

bladzijde uit De Dwaalgids van Utrecht De strip geeft een inkijk in de geschiedenis die verborgen ligt achter ‘gewone’ historische gevels. Niet de bekende monumenten, maar minder opvallende woonhuizen en winkels – panden met een lange historie als timmer­werkplaats, apotheek, schuilkerk, armenhuis, drukkerij. De strip toont elementen uit de geschiedenis van de afzonderlijke huizen, tussen 1550 en 1950, vaak als onderdeel van de ontwikkeling van de stad.

bladzijde uit De Dwaalgids van Utrecht Het boek is bedoeld om kinderen (van rond de brugklas­leeftijd) een idee te geven van de wortels van het bekende –meestal voor lief genomen– heden in het allicht minder bekende verleden. Gericht op kinderen dus, op een manier geschreven en getekend dat het ook volwassenen kan boeien.

bladzijde uit De Dwaalgids van Utrecht Het verhaal is getekend door deze tekenaars van De Inktpot: Brigida Almeida, Joshua Peeters, Niels Bongers, Pascal Oost, Wilbert van der Steen en Wilma van den Bosch. De reis van de kinderen door de tijd wordt visueel gemaakt doordat de verschillende tijdvakken door evenzovele tekenaars getekend worden. De tekenstijl verandert dus bij de overgang naar een andere tijd. De kinderen echter blijven zichzelf en worden ook in de verschillende tijdvakken door dezelfde tekenaar getekend. Door deze opzet vereist het boek, meer nog dan eerdere uitgaven van De Inktpot, nauwe samenwerking tussen de verschillende tekenaars.

Belangrijkste bron vormen de uitgaven van Steengoed, periodiek van het Utrechts Monumentenfonds, over de zeven panden. De strip wordt zo veel mogelijk historisch accuraat getekend, in overleg met de Werkgroep Historisch Onderzoek van het Monumentenfonds en met deskundigen van onder andere Het Utrechts Archief.

De Dwaalgids van Utrecht is voor € 15,00 te koop bij stripwinkels en Utrechtse boekwinkels. U kunt het boek ook via het virtuele Inktpotwarenhuis voor € 19,25 (inclusief € 4,25 verzendkosten) aanschaffen.