De Inktpot Anthology
De Inktpot is jarig en trakteert!
Het is inmiddels (ruim) 10 jaar geleden dat het eerste nummer van De Inktpot uitkwam. En dat wordt gevierd met een jubileumuitgave, een heuse “De Inktpot Anthology”, een verzameling van het beste uit onze uitgaven van die tien jaar. Geheel in stijl van de huidige tijd gaat het hier om een digitale uitgave. En het mooiste van dit alles: gratis te downloaden van deze site!
De strips en tekeningen in de Anthology komen uit de veertien nummers van Beeldblad De Inktpot (2003-2007) en uit het overzichtsboek Utrecht Centraal (2009). Uitgekozen omdat ze een fraai beeld geven van wat De Inktpot publiceerde, terwijl ze tegelijkertijd buiten de oorspronkelijke context nog steeds overeind staan. Met werk van Niels Bongers & Nico Stolk, Danibal, Joris Diks, Albo Helm, Ype Driessen & Willem Stam, Tom Eyzenbach, Michel Sakkers, Dries, Stolk en Ten Cate, Wilma van den Bosch, Ronald van der Heide, Joshua Peeters, Merel Barends, Rob van Barneveld, Argibald, Frans de Jonge, het Utrechts Archief, Bart van Geldrop, Brigida Almeida, Niels de Hoog, Niko Lanzuisi, Matt Baay, Jan Dirk Barreveld, Roland Conté, Remko van Schaik, Paul van Opheusden, Pascal Oost, Meindert Keuning en Jessy Rietdijk.
Welke versie?
De Anthology wordt aangeboden in verschillende bestandsversies: als PDF, als CBR en CBZ, en als EPUB in twee varianten: een algemene en een in fixed layout (speciaal voor de iPad). Elk bestand is zo'n 85MB groot. Met het juiste programma valt een van deze Anthology-versies altijd wel te lezen, op welk apparaat dan ook. Voor zover nodig doen wij enkele suggesties voor gratis versies van deze computerprogramma's, zonder daarmee de bedoeling te hebben een voorkeur voor een specifiek programma uit te spreken. Installatie en gebruik van deze gratis software is voor eigen risico.
Het meest geschikt zijn comic book readers voor gebruik met CBR- en/of CBZ-bestanden. Ze zijn verkrijgbaar voor PC/Mac en tablets met het iOS of Android besturingssysteem. In tweede instantie zou een PDF in aanmerking komen. Voor het lezen van een PDF op zowel PC als Mac is ‘Adobe Acrobat’ zo ongeveer de standaard, maar Mac OS X v.10.5 heeft een eigen viewer (‘Preview’) en voor Windows zijn er alternatieven. Bij gebruik van een iPad met iBooks als leesprogramma valt voor de fixed layout-versie van de EPUB te kiezen. De andere EPUB is standaard te gebruiken op veel e-readers (maar dan alleen in grijstinten) en met aanvullende software ook op PC en Mac (beide aangeboden EPUB's zijn versie 2 EPUB's).