Panorama van Utrecht 1859 - 2017

In 1859 werd het Panorama van Utrecht gepubliceerd, een meterslange tekening van een rondwandeling om de stad Utrecht met steeds wisselende gezichten vanaf de singels. De tekening laat heel precies de situatie van 1859 zien, aan­gekleed met schepen en bootjes op het water, en met enig verloop van de seizoenen in de loop van de tekening. Deze werd gepubliceerd in de vorm van een ‘leporello’: één lange strook papier, als een harmonica tot boek gevouwen. Tekenaars van De Inktpot maakten een nieuwe versie van het panorama: het Panorama van Utrecht 1859-2017.

Utrechts Psalter 2016 A.D.

Het Utrechts Psalter is een middeleeuws handschrift met psalmen en Bijbelse liederen die op spectaculaire wijze zijn geïllustreerd. Het is al 300 jaar in het bezit van de Universiteit Utrecht en staat sinds najaar 2015 op de UNESCO-lijst van documentair erfgoed. In het kader van het 76e lustrum van de universiteit zijn twintig striptekenaars gevraagd een eigen moderne verbeelding van een psalm te maken, net zoals dat in het Utrechts Psalter is gedaan. In Utrechts Psalter 2016 A.D. staan deze twintig nieuwe ‘verstrippingen’.

Maarten

Een compilatie van de twaalf korte strips over stadsheld Maarten, ’de metafysische monteur‘, die tussen 2003 en 2009 verschenen in uitgaven van De Inktpot, plus twee niet eerder verschenen verhalen. En voor het eerst zijn alle strips in deze uitgave ingekleurd, ambachtelijk met potlood!

Saint Martin

Ter gelegenheid van de 1700ste (jawel!) geboortedag van Sint Maarten, de schutspatroon van Utrecht en van de Franse stad Tours - de man was immers ook bisschop van Tours - is een vertaling in het Frans gemaakt van Sint Maarten - Een levende legende: Saint Martin - une légende vivante.

De halsdoek van Cunera

Op 12 juni – volgens de oude Utrechtse Heiligenkalender de dag van Sinte Cunera – is De halsdoek van Cunera verschenen. Het boek belicht de legende van Cunera, de stadspatrones van Rhenen, en laat zien hoe de legende verband houdt met de middeleeuwse geschiedenis van Rhenen en de Grebbeberg. Het boek telt tien strips van de hand van tien verschillende tekenaars, ingebed in een raamvertelling in de vorm van een fotostrip.

op